Hoe Creaplan zijn standen duurzamer maakt

Productie, transport, afbraak – standenbouw is van oorsprong een sector met een ecologische voetafdruk die niet te onderschatten is. Daarom zetten we bij Creaplan continu stappen om onze impact zo beperkt mogelijk te houden. Een overzicht van hoe we onze kwalitatieve standen keer op keer groener en duurzamer bouwen.

1. Modulaire standenbouw

Een van de basisprincipes van een duurzame stand is modulariteit. Het grootste deel van onze standen wordt gebouwd met een aluminium skelet. Als de blokken van een bouwdoos combineren we wanden, ondervloeren, plafondelementen en frames die we na elke beurs weer hergebruiken voor een volgende stand. Met dit modulair bouwsysteem, dat jarenlang meegaat, kunnen we duizend-en-één ontwerpen bouwen, allemaal met dezelfde onderdelen die standaard in ons atelier aanwezig zijn. Zo besparen we op productiematerialen en transportkosten én verkleinen we onze afvalproductie. Voor onze standen met houtskelet hergebruiken we kaders en structuren eveneens. Deze stevige onderdelen zijn overigens van topkwaliteit, wat de premium uitstraling van de stand ten goede komt.

456 AJINOMOTO CPHI 2018 Madrid EDU 01 Grieg SEG Made by Creaplan1

2. Herbruikbare aankleding

Eens het skelet er staat, kleden we de stand aan. Ook kasten, balies en togen, legplanken, meubilair, decoratie en andere vaste elementen hergebruiken we regelmatig. Al deze onderdelen catalogiseren we als neutrale items in een database waaruit de klant kan kiezen. Daarna herstellen, herschilderen en passen we ze aan op maat, zodat ze naadloos opgaan in het standconcept en de branding van de klant.

Referenties Creaplan standen Agfa Healthcare 576 NOVARTIS OPHTALMOLOGICA NATHAN 02 min

3. Duurzame materialen

Creaplan kiest steevast voor duurzame bouwmaterialen.

  • Schilderen doen we met verf op waterbasis, wat milieuvriendelijker is dan solventgedragen verf.

  • Ons hout is standaard voorzien van FSC-label en afkomstig uit verantwoord bosbeheer.

  • Daarnaast kiezen we voor elk onderdeel van de stand voor stevige en hoogkwalitatieve materialen. Dat doen we niet alleen omdat robuuste en high-end standen onze specialiteit zijn, maar ook omdat deze kwalitatieve materialen langer meegaan. Minder grondstoffenverbruik, minder afvalproductie en een premium stand? Win-win-win.

Mowi stand door Creaplan7 CREAPLAN 64

4. Slimme designkeuzes

Al van tijdens de conceptfase is duurzaamheid een vaste waarde. Onze architecten ontwerpen designs die rekening houden met hergebruik van materialen. Zo stellen we concepten voor die soms jarenlang gerecupereerd kunnen worden, en die er dankzij minimale aanpassingen in plaatsing en afwerking bij elke beursdeelname nieuw uitzien. Dat is niet alleen groener, het is ook voordeliger voor de klant: de investering doe je één keer, het rendement haal je er meerdere jaren uit.

Daarnaast werken we onze standen zo af dat bepaalde elementen niet alleen in standen, maar ook in showrooms en op kantoor hergebruikt kunnen worden. Zo zijn onze 3D-logo’s niet gemaakt uit piepschuim of een ander materiaal met korte levensduur, maar uit hoogwaardige materialen die lange tijd meegaan. Ook al deze elementen stockeren we in ons magazijn. Zo heeft de klant voor elke beursdeelname een breed scala aan merkelementen om uit te kiezen.

Liebaert Interior by Creaplan1 J2 A7520 min 527 SAPA BATIBOUW 2020 EDU 02 605 FLUXYS E WORLD 22 EDU 02 bewerkt

5. Integratie van technologie

Een andere manier waarop we de ecologische impact van een beursstand beperken, is met een uitgebreide integratie van innovatieve technologie. Zo voorzien we tal van digitale beeldschermen in het standontwerp, voor productdemo’s of campagnebeelden. Op die manier vermijden we dat plakkaten met grafieken, brand visuals met verouderde logo’s of eventspecifiek drukwerk achteraf in de vuilbak belanden.

Daarnaast werken we met QR-codes en NFC-technologie om zo veel mogelijk gegevens digitaal te verzamelen en door te sturen. Deze technologieën maken brochures of flyers op de stand overbodig, en dragen zo bij tot een kleinere ecologische voetafdruk. Als je weet dat Creaplan meer dan 200 standen per jaar oplevert, dan zie je hoe een kleine ingreep een grote impact kan hebben. Bijkomend voordeel is dat deze technologieën de klant nog meer onderdompelen in de wereld van je stand.

519 HYUNDAI AUTOSALON 2020 Brussel EDU 07 Creaplan Van Marcke stand Batibouw J2 A0275 Referenties Creaplan standen Thule

6. Ledverlichting

Duurzaamheid zit niet ‘m enkel in de materialen, maar ook in het verbruik op de stand. Daarom hebben we met de jaren bijna al onze verlichting ingeruild voor led. Dat verbruikt niet alleen minder, maar gaat opnieuw langer mee. Helder of gedimd, in warm wit of in kleur – de hoogwaardige uitstraling krijg je er zo bij.

579 AGRISTO INTERPOM 2021 EDU 03 min 600 ACTEMIUM INDUMATION Nathan 02 min

7. Groene productie

Ook ons eigen verbruik houden we in de gaten. Zo ligt het dak van ons kantoor en atelier vol met zonnepanelen, die sinds hun installatie in 2012 al zo’n 2 miljoen kg CO2 uitgespaard hebben. Jaarlijks produceren ze zo’n 280 MWh. Zo kunnen we met enige fierheid zeggen dat, als het weer het toelaat, 100% van onze productie op hernieuwbare energie draait.

MG 8436

8. Slim uitgedacht transport

Als laatste regelen we ons transport zo efficiënt mogelijk. Zo zijn onze vrachtwagens uitgerust met verbruiksmonitor en streven we naar een minimum aan overbodige kilometers. Dat doen we dankzij ons internationaal partnernetwerk, waarbij standen in het buitenland als het kan geplaatst worden door een lokale partij. Overigens zetten we in op de korte keten door nagenoeg alles in-house te produceren en waar mogelijk bij lokale leveranciers in te kopen.

IMG 8078 zonder baseline min

Klaar voor een duurzamere premium stand?

Creaplan denkt graag met je mee. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek of laat je inspireren door enkele van onze creatieve referenties.