De 3 C’s van een goede kantoorindeling: focus op functie

Onze manier van werken werd in 2020 overhoop gegooid als nooit tevoren. Sindsdien hebben we het concept 'kantoor' grondig onder de loep genomen, van werkregime tot inrichting. Geen beter moment dus om je kantoorinterieur met een frisse blik te bekijken.

Dé kantoortrend voor de komende jaren? Activity based werkruimtes, ingericht op basis van afgebakende functies. In dit artikel vertellen we je over die functies – de 3 C’s van kantoorinrichting en hoe je jouw kantoor best inricht volgens dit principe.

Liebaert kantoren interieur By Creaplan 2 Citynest J2 A2061 min

Collaboration: samenwerken, in vergaderzalen en brainstorm rooms

Nu heel wat werknemers de voordelen van telewerk ondervonden hebben, wil een groot deel van hen dat parttime blijven doen. Niet alleen om pendeltijd te besparen, ook omdat velen ervaren dat ze thuis productiever werken. Toch kent fysiek samenwerken zijn voordelen, waar zelfs de best georganiseerde Zoommeeting niet aan kan tippen. Daardoor zien we een evolutie waarbij het kantoor de plek wordt waar mensen bewust samenkomen. Om te vergaderen, te brainstormen of om samen een nieuw project op te starten. Dat maakt comfortabele vergaderzalen en goed uitgeruste brainstorm rooms absolute must-haves.


De vergaderzaal van de toekomst is niet saai en formeel, maar goed uitgerust met sfeervolle verlichting, voorzien van natuurlijk daglicht, ingericht met bijpassende meubels en accessoires en al dan niet bekleed met akoestische materialen. Audiovisuele toepassingen, zoals een ingebouwd scherm met camera, microfoon en speakers zijn geen overbodige luxe om in te bellen met collega’s die van thuis werken of klanten op locatie.

Liebaert Interior by Creaplan9

Ook creatieve brainstormruimtes waar werknemers in een losse sfeer kunnen samenwerken, doen het goed. Comfortabel zitmeubilair zoals zetels en poefjes in combinatie met projectieschermen en/of prikborden vormen de ideale setting om de ideeën de vrije loop te laten, weg van een klassieke kantooromgeving.

Ontvang je op regelmatige basis klanten in je vergaderzalen, dan zorg je er best voor dat je branding en company values duidelijk aanwezig zijn. Kwaliteitsvolle meubels, muurgrote visuals en verlichte 3D-logo’s vertellen het verhaal op de achtergrond.

Filmfolie wattfactory13938 Watt Factory interior by Creaplan 29

Wil je er zeker van zijn dat je inrichting over enkele jaren nog steeds dienst doet, dan doe je er goed aan je vergaderzalen en brainstorm rooms modulair te maken. Zo tover je jouw vergaderruimte om tot een afterwork lounge door opklapbare tafels aan de kant te schuiven, of deel je een grote vergaderzaal in twee door middel van verplaatsbare wanden of een akoestisch gordijn. De mogelijkheden zijn eindeloos.


Modulaire kantoren Creaplan Modulair kantoor VSOA

Concentration: gefocust werken, in stiltekamers

We weten al langer dat klassieke landschapskantoren niet ideaal zijn om geconcentreerd te werken, maar doordat ze tal van andere voordelen bieden op vlak van licht, ventilatie en budgettaire redenen, is het logisch dat veel bedrijven ze nog inrichten. En dat is geen probleem, zolang je maar genoeg ruimte voorziet voor focuswerk.

Zo kan je enkele stiltekamers voorzien waar werknemers zich kunnen terugtrekken voor een ongestoord focusuurtje, een (remote) meeting of een telefoongesprek. Je kan aparte stiltekamers inbouwen, maar je kan ook werken met mobiele meeting boxes of belcellen. Ze zijn compact en je hoeft er geen grote bouwwerken voor uit te voeren.

Phone booth 3 Meeting Box Creaplan

Een focusruimte kan je inrichten zoals een vergaderruimte, hoewel extra aandacht voor akoestiek (geen storend lawaai) en een prikkelarme inrichting (zo weinig mogelijk afleiding) hier echt tot zijn recht komt. Met glazen wanden creëer je een open gevoel, al dan niet afgewerkt met een zandstraaleffect voor de nodige privacy.

Creaplan maakt ook meeting boxes in outdoor uitvoering, zodat je dichter bij de natuur kan zitten of zodat je overbodige ruimte op je parking kan omtoveren tot extra werkruimte.

Community: even niet werken, in ontspanningsruimtes

Ook welzijn op de werkvloer wordt nog harder uitgespeeld in kantoorontwerp, waarbij ontspanning en het sociale aspect centraal staan. Voorzie daarom genoeg ruimte waar werknemers samen kunnen ontspannen en hun sociale batterijen kunnen opladen, naast het werk.

Als de oppervlakte het toelaat, kan je een uitgebreide ontspanningsruimte voorzien waar collega’s in een losse sfeer kunnen praten, spelen, samen drinken of iets eten. Van uitgebreide sport- en game-infrastructuur tot fitnesstoestellen of ligbedden om even uit te rusten, meer dan genoeg opties om hier creatief mee aan de slag te gaan. Deze ruimtes verschillen in stijl vaak enigszins van de rest van het kantoor, voor een duidelijk onderscheid tussen werkruimte en ontspanningsruimte.

Citynest J2 A2008 Watt Factory interior by Creaplan 22 Watt Factory interior by Creaplan 3

Daarbij fungeert de cafetaria of eetruimte steeds vaker als hart van het kantoor. Ook deze kan je modulair inrichten zodat ze geschikt is voor events, teambuildings en presentaties. Qua stijl zien we dat deze sociale ruimtes extra gezellig ingericht worden, met een uitstraling en materialen die niet moet onderdoen voor die van een hotellobby of sfeervol restaurant.

Heb je weinig ruimte ter beschikking, dan kan je werken met ingebouwde coffee corners of compacte keukentjes.


Watt Factory interior by Creaplan 6 Liebaert Interior by Creaplan11

Samen kijken naar jouw kantoorindeling?

Als expert in B2B interieurs denkt Creaplan graag mee over jouw volgende kantoorupdate. Met enkele slimme ingrepen voorzien we jouw werkruimtes van een nieuwe look, of we gooien de indeling helemaal om voor een gloednieuw eindresultaat. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.